perjantai 7. tammikuuta 2011

ADAC: Mercedes jälleen automerkkivertailun paras

ADAC: Mercedes jälleen automerkkivertailun paras

julkaistu eilen klo 18:17, päivitetty tänään klo 09:08
Mercedes-Benz -auton keula

Kuva: YLE

Mercedes on valittu jo kahdeksannen kerran peräkkäin saksalaisen autoliitto ADAC:n merkkivertailun parhaaksi. Useita eri autotutkimuksia analysoivan ADAC-AutoMarxX-vertailun seuraaville sijoille pääsivät Audi ja BMW. Kymmenestä parhaasta automerkistä viisi oli saksalaisia.

ADAC-AutoMarxX 12/2010

1. Mercedes-Benz

2. Audi

3. BMW

4. Volkswagen

5. Volvo

6. Skoda

7. Porsche

8. Toyota

9. Honda

10. Seat

ADAC-AutoMarxX on julkistettu 23 kertaa. Merkkivertailussa ADAC laskee eri painoarvoilla yhteen merkin imagon (10 %), markkinaosuuden suuruuden ja muutokset (10 %), asiakastyytyväisyyden (15 %), automerkin laadun ja vikaherkkyyden (30 %), ympäristöystävällisyyden (15 %) sekä turvallisuuden (20 %).

Esimerkiksi laadun ja vikaherkkyyden määrittelemiseksi ovat vertailussa mukana sekä ADAC:n omat vikaraportit että Saksan kahden suurimman katsastuslaitoksen TÜV:n ja Dekran vuosiraportit. Imagoasioita on puolestaan selvitetty PKW-monitor-asiakaskyselyllä.

Subarulla tyytyväisimmät omistajat

Myös pienemmillä merkeillä on mahdollisuus loistaa vertailun yksittäisillä osa-alueilla, mutta kokonaisvertailun voitosta taistelevat isommat tekijät. Merkkien imagossa Audi oli tällä kertaa ykkönen, perässään Porsche.

Saksassa vahvimmin myyvä automerkki on Volkswagen. Koska vertailu huomioi myös markkinaosuuden muutokset, nousee Mercedes tuoreessa vertailussa kakkoseksi ja Landrover kolmanneksi. Subarulla ajavat tyytyväisimmät kuljettajat. Subaru oli asiakastyytyväisyydessä paras myös vuosi sitten.

Laatuvoittaja oli Audi ennen Mercedestä ja BMW:tä. Laadustaan tunnettu Porsche oli vasta sijalla viisi. Ympäristöasiat ovat vertailun mukaan parhaiten hallussa Skodalla, parhaat aktiiviset ja passiiviset turvallisuusvarusteet löytyvät puolestaan Mercedeksestä.

Laatuongelmat söivät Toyotan mainetta

Volvon siirtyminen kiinalaisomistukseen ei vertailussa tuntunut. Viidenneksi kokonaistilastossa sijoittunut Volvo oli paras ei-saksalainen automerkki. Toyota putosi yhden sijan kahdeksanneksi, osittain merkin saaman imagokolhun myötä.

33 automerkin vertailun tasoerot ovat valtavia. Esimerkiksi Chryslerin imago, laatu ja ympäristöarvot ovat vuodesta toiseen kehnoja. Kokonaisvertailussa sitä huonommaksi jää ainoastaan entisenä Daewoona tunnettu Chevrolet.

Mercedes on ollut ADAC-AutoMarxX -vertailun paras 12 kertaa, Audi seitsemän ja BMW neljä kertaa.

Yli 17 miljoonan jäsenen ADAC on maailman toiseksi suurin autoilujärjestö.

YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti