keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Edinburgh

Edinburgh

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Skotlannin pääkaupunkia. Muista merkityksistä katso Edinburgh (täsmennyssivu).
City of Edinburgh
Dùn Èideann
Edinburrie
View from Scott Monument.jpg
Lempinimi: "Auld Reekie"
"Athens of the North"
Motto: "Nisi Dominus Frustra" "Ilman Herraa kaikki on turhaa"
Edinburghin sijainti Skotlannissa
Edinburghin sijainti Skotlannissa
Koordinaatit: 55°56′58″N, 3°9′37″W
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Itsehallintoalue Skotlanti
Kreivikunta Edinburgh
Perustettu 1125
– Kuvernööri George Grubb
Pinta-ala
– Kaupunki 259 km²
Väkiluku
– Kaupunki 471 650
Tiheys 1 821,0 as./km²
Metro 772 400
Aikavyöhyke UTC0
– (Kesäaika) UTC1
Postinumero 0131
Verkkosivusto: http://www.edinburgh.gov.uk

Edinburgh ([ˈɛdɪnˌb(ə)rə], gaeliksi Dùn Èideann [tuːn ˈeːtʃən], skotiksi Edinburrie) on tärkeä ja historiallisesti merkittävä kaupunki Skotlannin itärannikolla. Se on ollut Skotlannin pääkaupunki1437 lähtien. Edinburghin uusi ja vanha kaupunki liitettiin Unesconmaailmanperintöluetteloon vuonna 1995.[1] Kaupungin asukasluku on 471 650 (2006), ja se on Glasgow’n jälkeen Skotlannin toiseksi suurin kaupunki.[2] vuodesta

Edinburgh sijaitsee Skotlannin itärannikolla, Forthin vuonon (firth) etelärannalla.[3]

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Kaupungin nimet

Edinburghin nimen arvellaan olevan peräisin alueella eläneen kelttiläisen heimon linnoituksen nimestä Din Eidyn (Eidynin linnoitus). Koillis-Englannista tulleiden anglien valloitettua linnoituksen sen nimi muuttui muotoon Edin-burh.

Kaupunkia kutsutaan myös useilla lempinimillä. Auld Reekie -nimitys (skot. ’Vanha Savuisa’) on peräisin ajalta, jolloin talojen lämmityksessä käytetyn hiilen ja puun synnyttämä savu peitti kaupungin verhoonsa. Kaupunkia kutsutaan usein nimellä Athens of the North (Pohjoisen Ateena) muun muassa siitä syystä, että kaupunkien topografia muistuttaa toisiaan. Nimitys Dunedin juontuu gaelin sanoista Dùn Èideann. Brittiläiset runoilijat ovat käyttäneet kaupungista nimityksiä Britaine’s other eye ja yon Empress of the North. Skotit käyttävät Edinburghista nimiä Edinburrie ja Embra. Kaupungin latinankielinen nimi on Edina.

[muokkaa] Historia

Edinburghin alueella on asunut kelttiheimoja. Roomalaiset koettivat ottaa alueen hallintaansa ensimmäisen ja toisen vuosisadan aikana, siinä kuitenkaan onnistumatta.[4]

Ensimmäinen historiallinen viittaus Edinburghiin on 600-luvulta, jolloin mainitaan linnake Din Eidyn. Anglosaksit valloittivat linnakkeen 638 ja nimesivät sen Edinburghiksi.[5] Skotit loivat 900-luvulla yhteinäisen kuningaskunnan ja anglosaksit ajettiin Edinburghista. Kuningas Malcolm III aloitti nykyisen linnan rakentamisen, ja linnan ympärille kehittyi vakituista asutusta. Kuningas David I teki Edinburghin linnasta kuninkaallisen linnan ja hän myös perusti Edinburghiin Holyrood Abbeyn luostarikirkon vuonna 1128.[6] Edinburghista tuli kasvava satamakaupunki.

Englantilaiset valloittivat Edinburghin 1293, mutta skotlantilaiset valloittivat linnan takaisin Robert Brucen johdolla Skotlannin itsenäisyystaisteluissa. 1400- ja 1500-lukujen aikana Edinburgh kasvoi voimakkaasti, muttei laajentunut. Asukkaat rakensivat korkeita monikerroksisia kivitaloja kaupunginmuurien sisäpuolelle jättäen pääkadun lisäksi vain ahtaita kujia kulkureiteiksi.[7] Arviolta vuonna 1500 Edinburghissa olisi asunut noin 12 000 ihmistä. 50 vuotta myöhemmin väkiluku oli 15 000.[6]

1400-luvun aikana rakennettiin Holyroodin palatsi ja kuninkaan hovi muutti sinne tehden Edinburghista Skotlannin pääkaupungin. Hovi muutti pois 1603, mutta Skotlannin parlamentti[7] Edinburghin yliopisto perustettiin vuonna 1583. säilyi kaupungissa aina vuoteen 1707 saakka.

Edinburghia koettelivat englantilaisten hyökkäykset, Skotlannin sisällissota ja useat ruttoepidemiat 1500- ja 1600-lukujen aikana. Vuoden 1707 unionisopimuksen jälkeen Edinburgh menetti pääkaupunginasemansa. 1700-luvun puoleenväliin tultaessa jatkuvasti kasvanut kaupunki kärsi ylikansoituksesta. Teollistumisen myötä kaupungista alkoi kehittyä yksi Euroopan pahimmista slummeista. Ahdingon helpottamiseksi rakennettiin vanhan kaupungin kokoinen uusi kaupunki, jossa oli väljempi ruutukaavoitus.[6][7]

Edinburgh jäi 1800-luvun aikana Glasgow'n varjoon, josta tuli isompi ja taloudellisesti merkittävämpi kaupunki. Edinburgh tunnettiin pankkiirien ja lakimiesten kaupunkina, jossa oli kuitenkin huomattavaa köyhyyttä. Kaupunkikuvaa parannettiin voimakkaasti erilaisten puistojen, monumenttien, gallerioiden ja museoiden avulla ja Edinburgh jatkoi kasvuaan. 1800-luvun aikana väkiluku kasvoi yli 70 000:lla.[6]

1900-luvun aikana kaupunkia uudistettiin ja laajenttiin valtavalla urakalla. 1960-luvun aikana herättiin tarpeeseen suojella historiallisia kaupunginosia. Useita erilaisia vuotuisia festivaaleja alettiin järjestää toisen maailmansodan jälkeen.[7]

Vuonna 1999 Skotlannin parlamentti avasi uudelleen ovensa Edinburghissa. Nykyinen parlamenttitalo valmistui vuonna 2004.

[muokkaa] Maantiede

Edinburghin keskustan kartta, josta käy ilmi vanhan (musta) ja uuden kaupungin (ruskea) sijainnit

Edinburgh sijaitsee Forthin vuonon rannalla. Kaupungin läpi virtaa Water of Leith -joki, joka laskee vuonoon. Edinburghia ympäröi korkeat kukkulat. Kaupungin laidalla sijaitsee Holyrood Park, jossa on tunnettu suuri kallioleikkaus Salisbury Crags ja korkea huippu Arthur's Seat.

Edinburghin keskusta jakautuu selvästi vanhaan ja uuteen kaupunkiin, jotka erottaa toisistaan puistovyöhyke, Princes Street Gardens. Molemmat kuuluvat nykyisin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Keskustan välittömässä läheisyydessä ovat myös kaupunginosat South Side ja Leith. South Sidessa sijaitsee muun muassa aukio George Square, jonka ympärillä ovat Edinburghin yliopiston tärkeimmät rakennukset.

[muokkaa] Vanha kaupunki

Näkymä Edinburghin vanhasta kaupungista

Edinburghin vanha kaupunki on muodostunut Edinburghin linnan ympärille. Siellä on säilynyt keskiaikainen asemakaava ja useita 1500-luvun rakennuksia. Siellä on myös joukko suuria aukioita, joiden laidoilla on julkisia rakennuksia kuten Saint Gilesin katedraali, oikeustalo ja Skotlannin kuninkaallinen museo.

Katukuva on pitkälti samantapainen kuin monissa muissakin Pohjois-Euroopan keskiaikaisissa kaupungeissa. Koska vanha kaupunki on pienialainen, sinne alettiin jo 1500-luvulla rakentaa useita jopa 11-kerroksisia rakennuksia. Teollistumisen varhaisvaiheissa taloihin rakennettiin myös maanalaisia kerroksia, joihin asutettiin varsinkin irlantilaisia maahanmuuttajia.[8]

[muokkaa] Uusi kaupunki

Näkymä Edinburghin uudesta kaupungista

Edinburgh oli 1700-luvulle saakka asukaslukuunsa nähden poikkeuksellisen pienialainen ja tiheään asuttu kaupunki, joka käsitti vain nykyisen vanhan kaupungin. Sen pohjoispuolelle alettiin rakentaa uutta kaupunginosaa vasta sen jälkeen, kun nuori arkkitehti James Craig vuonna 1766 voitti suunnittelukilpailun.

Uuden kaupungin asemakaava on säännöllinen ruutukaava, joka vastaa valistuksen ajan rationalistista ajattelutapaa. Sen pääkatu on George Street, joka johtaa vanhasta kaupungista suoraan pohjoiseen. Sen molemmin puolin kulkevat samansuuntaisina Princes Street ja Queen Street. Princes Streetin varrella on useita Yrjöjen ajalta (1714-1830) peräisin olevia rakennuksia, ja siitä on tullut Edinburghin tärkein kauppakatu. Uuden kaupungin länsipäässä on aukio St. Andrew Square, itäpäässä Charlotte Square. Jälkimmäisen suunnitteli Robert Adam, ja sitä pidetään usein aikakautensa hienoimpiin kuuluvana aukiona.

[muokkaa] Kulttuuri

Edinburghissa järjestetään vuosittain elokuussa kolmiviikkoiset Fringe -festivaalit, jotka ovat maailman suurimmat taidefestivaalit.[9]

[muokkaa] Nähtävyydet

Holyroodin palatsi

Kaupungin ehdottomasti suosituin nähtävyys on keskiaikainen Edinburghin linna, jossa vierailee vuosittain yli 1,2 miljoonaa kävijää.[10]

Vanhan kaupungin pääkatu The Royal Mile koostuu useasta erinimisestä tiestä ja kulkee linnasta Holyroodin palatsille. Palatsin vieressä on raunioitunut luostarikirkko Holyrood Abbey. Kadun varella sijaitsee myös Saint Gilesin katedraali.

Uuden kaupungin liepeillä sijaitseva Calton Hill on Yrjöjen aikakaudella rakennettu puisto, jossa sijaitsee lukuisia monumentteja. Muita monumentteja ovat Scott Monument ja Greyfriasin Bobby.

Edinburghin museoita ja gallerioita ovat muun muassa Skotlannin kansallismuseo, Skotlannin kansallisgalleria, City Art Centre ja Museum of Childhood.

Kaupungissa sijaitsee Skotlannin parlamentti. Edinburghin eläintarha sijaitsee keskustasta länteen.



Urheilu

Edinburghissa pelaa kaksi Skotlannin valioliigan jalkapallojoukkuetta: Heart of Midlothian[11] ja Hibernian.[12]


Kuuluisia edinburghilaisia


Lähteet

  1. Old and New Towns of Edinburgh Unesco
  2. Citypopulation.de
  3. Firth of Forth Natural Britain
  4. Edinburgh History AboutScotland. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  5. the Castle's Story Edinburghin linnan viralliset kotisivut. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Tim Lambert: a Brief History of Edinburgh, Scotland localhistories.org. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Edinburgh History AboutScotland. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  8. Donald Campbell: Edingurgh: A Cultural and literary history, Signal Books, Oxford 2003, ISBN 1-902669-73-8
  9. About the Edinburgh Festival Fringe Edinburgh Fringe Festival. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  10. Edinburgh Castle - Timeline Linnan viralliset sivut. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)
  11. FHMC Heart and Soul of Edinburgh]
  12. HIBS Pride of Edinburgh since 1875


Aiheesta muualla

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Edinburgh.

1 kommentti:

  1. Hei Jani ystäväni!
    Sinulla on laaja historiallinen kuvaus Scotland-Edinburgh:sta.
    Tänne pitää tulla opiskelemaan,kun vaikutti kiinnostavalta tiedolta,kuvat olivat ihania ja kaikki oli niin hienosti luettavissa,vuosiluvutkin oli mukava tietää. Voi Jani jos jaksaisin ja ehtisin, (olen kiireinen?) niin haluaisin opiskella historiaa,tälläistä vaikka perustietoa paikoista,kaupungeista,maista.
    Aika on mennyt nopeasti,joulu on jo pian.
    Siunausta Jani ja sano terveisiä Katalle! ♥

    VastaaPoista