perjantai 7. tammikuuta 2011

LIVERPOOL - UNITED KINDOM

Liverpool


Liverpool

Liverpool ['lɪvəpu:l] on kaupunki Luoteis-Englannissa Isossa-Britanniassa, MerseysidenLancashiren kreivikuntaa). Liverpoolissa asuu noin 469,017 asukasta (2001), ja esikaupunkeineen 1,4 miljoonaa asukasta. alueella (oli ennen osa

Liverpoolin kartta vuodelta 1888

Sisällysluettelo

[piilota]


Historia

Liverpool perustettiin vuonna 1207. Sen satamaan perustuva vauraus alkoi 1700-luvulla. Liverpooliin rakennettiin vuonna 1715 Britannian ensimmäinen syväsatama. Liverpool kasvoi Amerikoista tulleen tavaraliikenteen ja etenkin orjakaupan ansiosta. 1700-luvun lopussa Liverpoolin kautta kulki yli 40% Euroopan orjakaupasta.

1800-luvun alussa 40% maailmankaupasta kulki Liverpoolin kautta, mikä tuotti vaurautta. Vuonna 1830 Liverpooliin ja Manchesterin välille avattiin maailman ensimmäinen kaupunkien välinen, matkustajille tarkoitettu säännöllinen rautatieyhteys. Kaupunki kasvoi voimakkaasti etenkin 1840-luvulla alkaneen, nälänhädästä johtuneen irlantilaissiirtolaisuuden vuoksi. Vuonna 1851 arviolta neljännes Liverpoolin asukkaista oli irlantilaisia. 1900-luvun alkupuolella Liverpool houkutteli siirtolaisia eri puolilta Eurooppaa. Liverpoolin asukasluku oli suurimmillaan vuonna 1931, jolloin kaupungissa asui 855 688 ihmistä.

Toisen maailmansodan pommitukset surmasivat Merseysidellä 2500 ihmistä ja vaurioittivat lähes puolta alueen asunnoista. 1960-luvulla Liverpoolista tuli merkittävä nuorisokulttuurin keskus etenkin The Beatlesin suosion myötä. 1970-luvun puolivälistä alkaen kaupungin satamat ja perinteinen teollisuus ajautuivat vakavaan taantumaan. Konttitekniikan kehitys teki Liverpoolin satamasta lähes tarpeettoman. 1980-luvun alkupuolella Liverpoolin työttömyys oli Britannian korkeimpia. Viime vuosina alueen talouskasvu on kuitenkin ollut nopeampaa kuin Britanniassa keskimäärin.


Talous ja koulutus

Mersey-joen suussa sijaitseva Liverpool kuuluu Ison-Britannian tärkeimpiin satamakaupunkeihin. Liverpoolissa on Ison-Britannian toiseksi suurin telakka. Liverpoolin satama vie koneita ja teksiilejä, tuo puuvillaa ja viljaa. Liverpoolissa on paljon vireää kemian-, elintarvike- ja terästeollisuutta.

Liverpoolin yliopisto perustettiin 1903.


Nähtävyyksiä

Kuuluisia rakennuksia ovat muun muassa goottilainen katedraali vuodelta 1931, moderni katolinen Metropolitan Cathedral (rakennettu 1967) sekä Saint George's Hall, joka rakennettiin vuosina 1839 - 1854.

Liverpoolin keskustan satama-alueita ja muita merenkulkuun liittyviä rakennuksia julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2004.[1]


Populaarikulttuuri

Liverpool tunnetaan The Beatlesin kotikaupunkina. Levykaupanpitäjä Brian Epstein tapasi beatlet The Cavern Clubissa ja ryhtyi näiden manageriksi. Liverpoolista tulee The Beatlesin lisäksi monia muitakin tunnettuja artisteja ja bändejä.


Urheilu

Suosituin ja seuratuin urheilulaji on jalkapallo.

Englannin Valioliigassa pelaavat liverpoolilaisjoukkueet Everton ja Liverpool FC. Everton perustettiin vuonna 1878 samannimisen kaupunginosan dominikaanisen pyhäkoulun yhteyteen. Uskontokunnan vaikutus seuraan lakkasi kuitenkin jo seuraavana vuonna. Liverpool FC irtautui Evertonista vuonna 1892 Anfieldin kentän vuokrasta syntyneen riidan vuoksi. Usein esitetty väite, että Everton olisi protestanttinen seura ja Liverpool katolinen on siten vailla historiallista pohjaa. Liverpooliin runsaslukuisena pitkin 1900-lukua immigroituneet irlantilaiset lisäsivät roomalaiskatolisten osuutta kaupungin väestössä, mutta uskonto ei ole ollut kannattajuutta jakava tekijä.

Perinteisesti varakkaampien protestanttien ja köyhempien työläisväestöä edustaneiden katolilaisten välillä on ollut Brittein saarilla vahvoja jännitteitä. Nuo yhteiskunnalliset jännitteet ovat usein kulminoituneet kaupungin eri luokkia edustaneiden jalkapallojoukkueiden välisiin kamppailuihin. Liverpoolissa nämä jännitteet eivät ole koskaan purkautuneet jalkapallon yhteydessä samaan tapaan kuin esimerkiksi Glasgowssa (protestanttinen Rangers ja katolinen Celtic) tai Edinburghissa (protestanttinen Hearts ja katolinen Hibernian). Kenties tärkein syy tähän on se, että kahden Liverpoolin suurseuran kannattaminen ei ole jakautunut alueellisesti, vaan jopa saman perheen sisältä voi löytyä molempien joukkueiden kannattajia.

Menestynein suomalainen jalkapalloilija Liverpoolissa on kannattajien keskuudessa suurta arvostusta nauttiva Sami Hyypiä, joka vuonna 2001 luotsasi kapteenina Liverpool FC:n UEFA-cupin voittoon. Myös Jari Litmanen on pelannut Liverpool FC:n joukkueessa.


Murre

Liverpoolin murre tunnetaan nimellä scouse. Sana juontaa juurensa samannimisestä muhennoksesta. Vastaavasti liverpoolilainen on scouser. Scouse-murteelle tyypillisiin piirteisiin kuuluu esimerkiksi kovan k-äänteen ääntäminen "kurkku-h" -äänteenä hollannin g-kirjaimen tapaan.


Lähteet


Aiheesta muualla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti