torstai 21. lokakuuta 2010

CARDIFF-WALES - UNITED KINDOM

Cardiff

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Walesin pääkaupunkia. Britannian kuninkaalisen laivaston aluksista katso HMS Cardiff.
City and County of Cardiff
Dinas a Sir Caerdydd

WalesCardiff.png
Cardiffin sijainti Walesissa
vaakuna sijainti
Sijainti 51°28′40.73″N, 3°10′37.39″W
Valtio Yhdistyneen kuningaskunan lippu Iso-Britannia
Alue Wales
Väkiluku 317 500 (2006)
Pinta-ala 140 km²
Väestötiheys 4 392 as./km²


Sivusto www.cardiff.gov.uk

Cardiff (kymriksi Caerdydd) on WalesinIson-Britannian kuudenneksitoista suurin kaupunki (vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan). Nimi Cardiff on englanninkielinen mukaelma kymrin sanasta "Caerdydd". "Caer" on linnoitus, mutta dyddin merkityksestä kiistellään - Taff-joki tai Aulus Didius ovat ehdokkaiden joukossa. pääkaupunki, ja 317 500 asukkaallaan Walesin suurin ja

Sisällysluettelo



Historia

Nykyisen Cardiffin historia alkaa roomalaisten vuonna 75 rakentamasta linnaleiristä. Leiri hylättiin 300-luvun loppupuolella.[1]

Vuonna 1091 paikalle alettiin rakentaa linnaa. Cardiffin linna on ollut kaupungin sydän siitä asti.[2]

Cardiff oli pikkukaupunki 1800-luvun alkupuolelle asti, mutta teollinen vallankumous lisäsi sen merkittävyyttä satamakaupunkina. Cardiff sai kaupunkioikeudet (city eikä town) 1905 ja julistettiin Walesin pääkaupungiksi 1955. Niinpä vuosi 2005 oli kaupungissa kaksinkertainen juhlavuosi.

Cardiffin satama on ollut merkittävä hiilisatama. Sen merkitys hiipui välillä mutta nykyisin siitä on tulossa kulttuuri- ja yöelämän keskus.

Cardiffin linna



Kulttuuri

Cardiffissa järjestetään joka toinen vuosi BBC Singer of the World -kilpailu. Siellä teki läpimurtonsa esimerkiksi walesilainen oopperalaulaja Bryn Terfel, joka tuli 1989 toiseksi Dmitri Hvorostovskin jälkeen.


Urheilu

Cardiffissa on suuri urheilustadion, Millennium Stadium, jossa on pelattu viime vuosina muun muassa Englannin FA Cupin loppuotteluita.[3]

Jalkapallojoukkue Cardiff City Football Club pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Englannin Mestaruussarjassa.



Lähteet

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cardiff.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia tai muita samantapaisia artikkeleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti