Matkalla Britanniassa
Britanniaan eli Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvat Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti. Nämä muodostavat suurimman osan Brittein saarista, jotka sijaitsevat manner-Euroopasta luoteeseen. Monikulttuurisen Britannian väkiluku on runsaat 60 miljoonaa. Britannia venyy Englannin etelärannikolta Skotlannin pohjoisimpaan kolkkaan mitattuna noin 1000 kilomerin pituuteen – leveimmästä kohdastaan saari on 500 kilometriä leveä.
Vuosittain Britanniassa vierailee lähes 30 miljoonaa matkailijaa kaikkialta maailmasta – joukossa yksin matkustavia, perheitä, ryhmiä ja liikemiehiä. Britannia tarjoaa vierailijoilleen muun muassa kulttuurin runsaudensarven ja vilkkaan yöelämän, maailman kansainvälisimmän keittiön sekä joka budjetille sopivan majoituksen. Vilkkaiden suurkaupunkien lisäksi Britannian vaihteleva ja kaunis maaseutu on täynnä tutustumisen arvoisia kohteita: historiallisia kaupunkeja ja idyllisiä maalaiskyliä, rannikkosatamia ja kalastajakyliä. Lukemattomat kartanot, vihreät puutarhat, ikivanhat muinaisjäännökset sekä kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet tarjoavat jokaiselle matkailijalle jotakin.
Kellonaika
Aikaero Suomeen on –2 tuntia. Britanniassa noudatetaan kesäaikaa kuten Suomessa: kelloja käännetään tunti eteenpäin maaliskuun lopussa ja tunti taaksepäin lokakuun lopussa.
Sää
Britanniassa vallitsee lauha ilmasto, jossa vuodenajanvaihtelut näkyvät melko selvästi. Yleisesti ottaen lämpötila nousee ja sademäärä laskee ajettaessa Pohjois-Skotlannista etelään Isle of Wightille. Napaseudun, arktisen ja trooppisen ilmaston vaikutukset sekä suhteellisen lämpimän Atlantin vaikutus lännessä tekevät säästä pahamaineisen vaikean ennustaa tarkasti etukäteen. Talvisin voi olla satunnaisesti jopa -15 asteen pakkaspäiviä; kesäisin lämpötila voi etelässä nousta yli 30 asteeseen. Vuosittainen lämpötilaero pohjoisen ja etelän välillä on kuitenkin keskimäärin vain 3 celsiusastetta (8 °C pohjoisessa, 11 °C etelässä).
Sään vaihtelevuus on syy siihen, miksi britit puhuvat säästä jatkuvasti. Lisäksi ulos mentäessä on usein hankalaa päättää, miten oikein tulisi pukeutua! Valitsipa vierailunajankohdaksi minkä tahansa ajan vuodesta, on viisasta ottaa mukaan vedenkestävä takki, lämmin villapaita sekä sateenvarjo.
Valuutta
Yhdessä punnan (£) kolikossa on sata penceä. Setelit ovat 5, 10, 20 ja 50 punnan suuruisia; kolikot 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 pencen suuruisia. Skotlannissa käytetään vielä 1 punnan seteleitä. Kanaalisaarilla ja Isle of Manilla käytetään hieman erilaisia seteleitä ja kolikoita, mutta rahajärjestelmä on samanlainen kuin pääsaarella.
Rahaa voi nostaa yleisimmillä luottokorteilla (Access, MasterCard, American Express, Diners Club, Visa, Visa Electron) pankkiautomaateista ympäri maata. Suomalainen pankki veloittaa nostosta yleensä nostomaksun. Kaikkien valuutanvaihtopisteiden velvollisuus pankeissa, hotelleissa, lentokentillä ja kaduilla on näyttää voimassaolevat vaihtokurssit ja vaihtomaksut. Yleisimmät luottokortit kelpaavat useimmiten ravintoloissa, kaupoissa ja matkatoimistoissa. Käteistä kannattaa kuitenkin varata mukaan: esimerkiksi taksit sekä monet kioskit ja pikkupuodit saattavat ottaa vastaan vain käteistä.
Pankit ovat avoinna arkisin kello 9.30–16.30; pankit tosin saavat itse päättää omat aukioloaikansa. Pienet sivukonttorit maaseudulla ovat usein auki rajoitettuina aikoina. Pankit ovat suljettuja yleisinä vapaapäivinä.
Arvonlisävero 17,5 prosenttia on lisätty useimpiin kaupoissa myytäviin tuotteisiin.
Autolla liikkuminen
Britanniassa liikenne on vasemmanpuoleinen eli autot ajavat vasemmalla puolella tietä ja ohittavat oikealta puolelta. Liikenneympyröissä etuajo-oikeus on oikealta tulevilla autoilla. Moottoritieliittymissä katkoviiva osoittaa, että ajajan tulee odottaa ja antaa tietä päätiellä ajavalle liikenteelle. Tieliikennesäädökset ("Highway Code", ostettavissa kirjakaupoista) tarjoavat yksityiskohtaista tietoa liikennesäännöistä. Kaikkien autossa matkustavien on lain mukaan käytettävä turvavöitä ja moottoripyörällä matkustavien kypärää.
Huoltoasemia on säännöllisin etäisyyksin pääteiden varsilla sekä kaupungeissa ja kunnissa. Moottoriteiden varsilla huoltoasemien etäisyys toisistaan voi olla jopa 75 kilometrin välein, mutta asemat ovat auki vuorokauden ympäri.
Ellei liikennemerkki opasta toisin, yleinen ajonopeus on 96 kilometriä tunnissa (60 mailia tunnissa), moottoriteillä 112 km/t (70 mailia tunnissa). Kaupungeissa ja taajamissa ajonopeus on 48 km/t (30 mailia tunnissa).
Pysäköinti kaupungeissa on sallittua yleensä parkkimittaripaikoilla tai parkkitaloissa. Vältä pysäköintiä keltaisen tuplaviivan alueelle kaikkina aikoina. Lontoossa esiintyvän punaisen tuplaviivan kohdalla myös pysähtyminen on täysin kielletty.
Terveys ja turvallisuus
Suomalaiset ovat EU-kansalaisina oikeutettuja ilmaiseen lääkärinhoitoon Britanniassa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti helpottaa asiointia lääkärillä. Britanniaan matkustavia kehotetaan kuitenkin ottamaan matkalle voimassaoleva matkavakuutus. Jos sairaus yllättää matkan aikana, ilmaista ensiapua saa julkisen terveydenhuollon (NHS) sairaaloissa, joita on ympäri maata. Yleiset hätänumerot ovat 999 ja 112.
Yhteydet
Puhelimitse: Britanniasta voi soittaa kaikkiin maihin. Puhelinautomaatteja on ympäri Britanniaa: puhelut voi maksaa, joskus automaatista riippuen, joko kolikoilla, etukäteen ostetulla puhelinkortilla tai usein myös luottokortilla. Puhelinkortteja myyvät useimmat kioskit ja postitoimipaikat. Matkapuhelimet, joissa on suomalaisen operaattorin sim-kortti, toimivat Britanniassa paikallisten operaattoreiden verkoissa. Puheluhinnat kannattaa tarkistaa etukäteen puhelinoperaattorilta Suomeessa.
Postitse: Enintään 2 kilogrammaa painavia paketteja voi lähettää kotimaahan joko lentopostitse tai pintateitse. Lentoposti on maapostia nopeampi. Postimaksut selviävät mistä tahansa postitoimipaikasta. Postimerkkejä voi ostaa postitoimipaikoista sekä monista kaupoista ja kioskeista.
Faksi, sähköposti ja internet: Monet kahvilat tarjoavat melko edullista internetin käyttöaikaa lähestulkoon kaikilla suurilla ostoskaduilla. Sähköpostin pääsee usein tarkistamaan myös lentokentillä, hotelleissa ja rautatieasemilla samoin kuin kirjastoissa.
Jännite
Sähköverkon jännite on Britanniassa 240 volttia. Suomalaiset sähkölaitteet vaativat adapterin toimiakseen brittisähköverkossa. Adaptereita voi ostaa useimmista ruokakaupoista ja kioskeista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti