sunnuntai 8. elokuuta 2010

BIRMINGHAM - UNITED KINDOM - BRITANNIAN TOISEKSI SUURIN KAUPUNKI

Birmingham



Tämä artikkeli kertoo Britannian kaupungista, muita merkityksiä on sivulla Birmingham (täsmennyssivu).
Birmingham
Birmingham -skyline -UK-2006.jpg
Motto: Forward
Birmingham is located in United Kingdom
Koordinaatit: 52°28′59″N, 01°53′37″W
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistynyt kuningaskunta
Maa Englanti Englanti
Hallintoalue West Midlands
Kreivikunta West Midlands
Perustettu 500-luvulla
– Pormestari Michael Wilkes
Pinta-ala
– Kaupunki 268 km²
– Metro 902 km²
Korkeus 140 m
Väkiluku (2001)
– Kaupunki 977 087
Tiheys 3649 as./km²
Metro 2 555 592
– Metropolin väestötiheys 2834 as./km²
Aikavyöhyke UTC+0
– (Kesäaika) UTC+1
Postinumero B
Suuntanumero(t) 0121
Lähteet: [1] = Pinta-alat ja väkiluvut
Verkkosivusto: Birmingham City Council

Birmingham on Englannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee West Midlandsissa Englannin keskiosassa. Vuonna 2008 kaupungissa on asukkaita yli miljoona ja esikaupungit mukaan luettuina yli 2,5 miljoonaa.[1]

Sisällysluettelo

[piilota]

[muokkaa] Historia

Arkkitehtuurista historiankirjoa

Birminghamin alueella on ollut linnoituksia roomalaisvallan ajoista alkaen. Metchleyn linnoituksen rauniot ovat yliopiston kampusalueella Edgbastonin kaupunginosassa.[2]

Kaupunki oli Englannin teollisen vallankumouksen tärkeitä keskuksia, ja se kasvoi tuolloin nopeasti: esimerkiksi vuonna 1800 asukkaita oli 75 000 ja vuoteen 1900 mennessä jo 650 000.

Toisen maailmansodan aikana Birmingham oli saksalaisten raskaan pommituksen kohteena, mistä seurasi inhimillisten tappioiden lisäksi useiden kaupungin historiallisesti arvokkaiden rakennusten tuhoutuminen. Tuhoa jatkoi 1970-luvun kunnallishallinto, joka rakensi monikaistaisen kehätien keskustan ympäri (osittain maan alle, osittain päälle), purkaen surutta alle jääneet korttelit. Äkkiä iskeneen laman takia kestikin liki 30 vuotta, ennen kuin Queens Roadin reunamille jääneet rampakorttelit saatiin kuntoon. Viimeinen suuri rakennuskohde oli Bullring -ostoskeskuksen uudelleenrakennus vuosina 20012003.

1900-luvulla metalli- ym. teollisuuden alamäen seurauksena Birminghamin talous ja myös maine jossain määrin kärsivät. Myöhemmin kaupungissa on pyritty kasvojenkohotukseen muun muassa uudistamalla keskustan alueita, mikä onkin elävöittänyt kulttuurielämää ja turismia. Erityisesti keskustassa kulkevien kanavien varsia on valaistu ja kivetty uudelleen, ja vanhoihin tyhjiin teollisuus- ja varastorakennuksiin on houkuteltu kulttuurilaitoksia ja ravintoloita.

Birminghamin yliopisto perustettiin vuonna 1900. Se on vanhin "punatiiliyliopistoiksi" kutsutuista yliopistoista, ja sai varsinaisen yliopiston valtakirjan toimittuaan aiemmin lääkietietelliisenä kouluna ja luonnntiedeopistona. Vuonna 2010 yliopistossa on yli 18000 perustutkintoa suorittavaa ja yli 11000 jatko-opiskelijaa. Kaupungissa toimii myös kaksi muuta korkeakoulua: Aston University ja Birmingham City University.[3]

[muokkaa] Väestö

Chamberlain Square

Nykyään kaupunki tunnettaan monikulttuurisuudestaan: asukkaista vajaalla kolmanneksella on siirtolaistausta. Edustettuna on paljon erityisesti Intiasta, Pakistanista, Karibianmeren alueelta, Irlannista ja Bangladeshistä peräisin olevia kansallisuuksia.[4] Intialaisten dominoimissa kaupunginosissa on helppo unohtaa olevansa Euroopassa. Ns. "intialainen ruoka" on paljolti kehittynyt juuri Keski-Englannin teollisuuskaupungeissa. Birminghamin erikoisuus tällä saralla on Balti, pohjoisintialaisen peltisen ruoanvalmistusastian mukaan nimetty ruokalajien joukko. Balti Triangle on intialaisravintoloiden keskittymä laitakaupungilla.[5] Keskustan liepeillä on myös Chinese quarters, kiinalaiskorttelit etnisine ruokakauppoineen ja ravintoloineen.[6]

[muokkaa] Ostokset ja yöelämä

Bullring - Selfridgesin tavaratalo

Birminghamin keskustaa pidetään Britannian toiseksi parhaana shoppailualueena Länsi-Lontoon jälkeen.[7] New Street ja sitä ympäröivät lukuisat kävelykadut, Bullring-ostoskeskus, Pallasades ja Pavillions ovat esimerkkejä keskustan ostosmahdollisuuksista.[8]

Birminghamistä löytyy monia hienoja Viktorian aikaisia pubeja. Nämä kulttuuripubit sulkevat ovensa jo suhteellisen aikaisin ja keskustan Broad Street ja kanaalialueen Brindleyplace ovatkin kaupungin vilkkaamman yöelämän keskuksia. Myöhään auki olevia baareja ja yökerhoja löytyy myös Digbethin, Arcadian, Hurst Streetin, Chinese Quarterin, Summer Rown ja The Mailboxin alueilta.[9]

[muokkaa] Nähtävyydet

Birminghamin kanaalit
Victoria Square

Eräs nähtävyys ovat lukuisat kanavat, joita on Birminghamissa enemmän kuin Venetsiassa, tosin laajemmalle alueelle levittäytyneenä. Kanavia pitkin kuljetettiin tavaraa vielä 1960-luvulla muun muassa Cadburyn suklaatehtaalle. Keskustan kanavalueita on myöhemmin kunnostettu ja niihin on investoitu voimakkaasti. Kanavien varsille on uudisrakennettu asuntoja, ravintoloita, kulttuuritarjontaa ja muita palveluita.

[muokkaa] Kulttuuri

Birminghamin suurimmat teatterit ovat Alexandra ("The Alex"), The Rep, The Hippodrome ja The Old Rep. Muita teattereita ovat muun muassa The Cresent Theatre, Drum Arts Centre, mac ja Old Joint Stock Theatre. The Rep järjestää vuosittaim The Fierce teatteri festivaalin.

Birminghamin vuonna 1991 valmistunut konserttisali, amerikkalaisen akustikko Russell Johnsonin suunnittelema Symphony Hall, on maailman parhaita moderneja konserttisaleja. Symphony Hall on kansainvälisesti tunnetun Birminghamin kaupunginorkesterin (CBSO) kotisali.[10]

Birminghamin taidemuseoista The Birmingham Museum & Art galleriassa on maailman suurin julkisesti esillä oleva prerafaeliittien taiteen kokoelma. Se on esitelty kattavasti myös internetissä.[11][12] The Barber Institute of Arts julistettiin vuoden 2004 galleriaksi Good Britain Guidessa.[13] Ikon galleriassa on modernin taiteen näyttelyitä.

BBC-televisioyhtiöllä on kaupungissa asemapaikkoja: kansallinen BBC English Regions päämaja, BBC West Midlands päämaja ja Birminhamin oma paikallinen tuotantokeskus. BBC Drama Village sijaitsee Birminghamin Selly Oakissa. Siellä on kuvattu Tohtorit ja Yorkshiren etsivät (Dalziel and Pascoe).[14]

Kaupungissa järjestetään myös useita karnevaalityyppisiä tapahtumia muun muassa karibilaistyylinen International Carnival, Party in the Park ja Arts Fest. Vuosittainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistojen karnevaali Birmingham Pride järjestetään kaupungin "gay villagessa" ja tapahtumaan osallistuu vuosittain n. 100 000 ihmistä.

Birminghamissa työskennelleistä kirjailijoista ja runoilijoista tunnetuimpia ovat Samuel Johnson, Arthur Conan Doyle, Louis MacNeice ja Washington Irving. Muita Birminhamissä asuneita tai syntyneitä kirjailijoita ovat muun muassa David Lodge, Jonathan Coe ja J. R. R. Tolkien. Tolkienin sanotaan saaneen paljon vaikutteita teoksiinsa lapsuuden Birminghamistä.

Birmingham tunnetaan myös monien kuuluisien rockyhtyeiden synnyinsijana. Näistä tunnetuimmat ovat The Move, Black Sabbath, Electric Light Orchestra, Duran Duran, Judas Priest, Steel Pulse ja Napalm Death.

[muokkaa] Urheilu

Kaupungissa on kaksi Englannin Valioliigan jalkapallojoukkuetta: Aston Villa FC ja Birmingham City FC. Kannattajien väliset yhteenotot ovat välillä olleet niin väkivaltaisia, että joukkueiden väreihin (Birmingam Cityn sininen ja valkoinen, Aston Villan vaaleansininen ja viininpunainen) pukeutuneena ei juuri pääse keskustan pubeihin.

Birmingham on ollut merkittävä paikka monen urheilulajin kehityksessä. Englannin liiga keksittiin siellä vuonna 1888, kun Aston Villan johtaja William Mcgregor ehdotti muille joukkueille, että 10-12 parasta englantilaista joukkuetta voisi pelata sarjan koti- ja vierasotteluita.[15] Nykyaikainen tennis keksittiin Birminghamin Edgbastonissa Pereran huvilan puutarhan nurmikentillä.[16] Birminghamin alueen liiga on maailman vanhin krikettiliiga, ja maailman ensimmäinen kriketin maailmancup (naisten maailmancup 1973) pelattiin Birminghamissa.

[muokkaa] Politiikka

Birminghamin kaupunginvaltuustossa niukka enemmistö on ollut viime vuosina yleensä "kolmannella puolueella" eli liberaalidemokraateilla. Valtuustossa on 120 jäsentä, ja uusi valtuusto valitaan neljän vuoden välein, viimeksi 1. toukokuuta 2008.

[muokkaa] Lähteet

[muokkaa] Viitteet

[muokkaa] Aiheesta muualla

Koordinaatit: 52°28′59″N, 01°53′37″W

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti